15.07.2020

4 tipp: hogyan védjük a számítástechnikai készülékeket a nyári hónapokban?

cover

Ha volnának fényvédők a számítástechnikai eszközök számára, akkor a laptopokkal együtt napozhatnánk. Jelenleg ez nem a legjobb ötlet. A közvetlen napfény és a magas hőmérséklet óriási kockázatot jelent az érzékeny számítástechnikai készülékek számára. Ezért készítettünk néhány tanácsot, hogy hogyan vigyázhatunk kedvenc darabjainkra a nyári melegben, hogy még sokáig örülhessünk nekik.

A készülékeknek is kell a levegő

Az első és legfontosabb dolog, hogy ellenőrizzük a számítógép helyét. Ha a számítógép vagy a laptop mellette egy PS4 vagy más informatikai eszköz is van az asztalon, akkor egyértelmű, hogy nem ideális a kombináció. Hasonló ahhoz, amikor a nyári hónapokban egy-egy zsúfolt tömegközlekedési eszközön utazunk. Szerencsére az informatikai készülékeknek nem kell a „szagnyomokkal” foglalkozniuk, viszont a hőmérséklettel igen. A jobb levegőáramlás érdekében helyezzük az eszközöket olyan messze egymástól, amennyire csak lehet, hogy jobban „lélegezhessenek”.

Nyáron az asztali számítógépek vannak a legjobb helyzetben. A processzornak nagyobb a ventilátora, a grafikus kártya is jól szellőzik, mindez jól szabályozza a hőmérsékletet. Ezért a 40 fokos hőség sem árt nekik túlságosan. A laptopoknak már nincs ilyen jó dolguk. Ezzel fizetünk azért, hogy kompakt berendezésünk van, amelyet ventilátor nélkül bárhová magunkkal vihetünk.

Joshua Coleman 655076 Unsplash

Vegyük figyelembe a hőmérsékletet

A laptop rendkívül érzékeny a hőre, nemcsak a közvetlen napfényre. Sose hagyjuk a laptopot az autóban, ahol a levegő hőmérséklete meglehetősen magas is lehet. Bár a készülékek beépített biztosítékkal rendelkeznek, de ha felmelegednek a 100°C-os határértékre, a statisztikák szerint a meghibásodások sokkal hamarabb jelentkeznek.

Még sokkal alacsonyabb (kb. 30°C) hőmérsékleten is sérülhet a gép, ha közvetlen napfény éri. Képzeljük csak el, hogy a gép nyáron fémtokba, műanyagba és üvegbe csomagolva ki van téve a napsugárzásnak. Ez nem lehet kellemes egy gépnek sem, ugyebár? A közvetlen napfény felmelegíti az eszköz összes alkatrészét, amelyek nemcsak kitágulnak a hő hatására, hanem veszélyes vegyi anyagokat is kibocsátanak a levegőbe, amelyeket mi „vidáman” belélegzünk a munka során. Ezenkívül ha a nap közvetlenül éri a képernyőt, akkor sárgának látjuk. De nem orvoshoz kell mennünk, hanem elég egy szerviztechnikust találnunk, hiszen a kijelző a sugárzás miatt váltott sárga színre. Erre a hibára nem vonatkozik a reklamáció, ezért jobb, ha elkerüljük a közvetlen napfényt.

James Pond 185593 Unsplash

Szellőzés és tisztaság – fél egészség a laptop számára

Emelje fel a kezét, aki már megtette azt, amit nem szabad: a térdére, a paplanjára vagy kárpitozott bútordarabra fektette a laptopját. Igen, szinte mindenki megteszi, pedig nincs mentség erre a gondatlan magatartásra. A lefojtott szellőzés következményeit nemcsak az informatikai kedvenc viseli, hanem a tulajdonos pénztárcája is. Holott csak annyit kellene tenni, hogy egy nagyobb könyvet csúsztassunk a laptop alá, vagy helyezzük a laptopot egy ventilátoros hűtőpadra, és a probléma megoldódik.

Az informatikai berendezések szellőzés közben beszippantják a port, amely lerakódik a számítógép alkatrészein. Ha tehát a számítógép magától kikapcsol, és nem az akkumulátor hibája miatt, akkor ki kell porszívózni a gépet. A porszívónál sokkal biztonságosabb az, ha sűrített levegőt tartalmazó szprét használunk, amely ugyanolyan hatékonyan távolítja el a szennyeződést, de nem gerjeszt veszélyes statikus elektromosságot, mint a porszívózás. Ebben az esetben is jobb a megelőzés: nem kell megvárni, míg az eszköz kikapcsol. Rendszeresen tisztítsuk a gépet. Magyarországi partnereink vagy a besztercebányai központi felújítási raktár dolgozói szívesen segítenek ebben.

Az elektronika víz nélkül is élni tud!

Talán azt hiszi, hogy a számítógép számára is a legjobb hűtés a víz. Ezt gyorsan felejtse el! A számítástechnikai készülékek nemcsak nem napozhatnak, nem is fürödhetnek velünk! A víz az informatikai berendezések egyik legádázabb ellensége. Ha ráömlött egy pohár víz a notebookra, azonnal fordítsuk fel, hogy a folyadék minél gyorsabban kifolyhasson. Húzzuk ki a zsinórt a hálózati csatlakozóból, és ha lehetséges, azonnal emeljük ki az akkumulátort. A többit bízzuk inkább a szakemberekre. Az eszközt addig se használjuk.

Általánosságban így összegezhetjük a legfontosabb tudnivalókat: az informatikai eszközöket ne érje se hőhatás, se közvetlen napfény, se víz. A szennyeződések, a homok és a por ellen tartsuk és szállítsuk „védőruhában” kedvencünket – így élettartama biztosan meghosszabbodik.


Kövessen minket
a Facebookon