17.04.2020

5 tipp, hogy a legtöbbet hozhassa ki régi számítógépéből

cover

Lelassult a számítógépe vagy laptopja, és tart tőle, hogy lassan kiszolgál? Talán még nem érett meg a kiselejtezésre. Próbálja ki a következő néhány trükköt, hátha visszahozzák a régi teljesítményt. Mit kell tennie? Olvasson tovább!

A lassú számítógép kész istencsapása. Hosszú percekig kell várnunk minden bekapcsoláskor, az oldalak és programok betöltése pedig annyira bosszantó, hogy kétszer is meggondoljuk, belevágunk-e.

A számítógép azonban nem véletlenül lassul le. A lassulást az okozza, hogy az évek során rengeteg fájl és folyamat összegyűlt benne. Az ember nem veszi észre, hogy halmozza az adatokat – ezek azonban fokozatosan összeadódnak, és túlterhelik a gépet. Egy idő után eldugul, mint a lefolyó, ha nem tisztítják.

1. Ne futtassa azokat a programokat, amelyekre nincs szüksége

A számítógép indítása meglehetősen igénybe veszi a rendszert. A hidegindítás számos programot és folyamatot elindít, amelyek miatt elég sokáig tart a folyamat. Ezért döntse el, milyen programokat szeretne automatikusan elindítani a rendszer indításakor. Nyissa meg a Feladatkezelőt, keresse meg az Indítás fület, és tiltsa le azokat a programokat, amelyekre azonnal nincs szüksége. A kisebb terhelés másodpercekkel gyorsabb indulást eredményezhet.

2. Használja a nagy applikációk „kisebb testvéreit”

Az Adobe Acrobat Reader programot használja a PDF-fájlok megtekintéséhez, vagy a Google Chrome-mal szörfözik az interneten? Próbáljon könnyebb vagy kisebb változatokat keresni, amelyek nemcsak gyorsabban töltődnek be, de kevesebb helyet is foglalnak a számítógépen.

Cserélje ki a nagy Adobe Acrobat Readert az egyszerűbb Foxit PDF-olvasóra.

Ha gyorsan és egyszerűen szeretne böngészni az interneten, használja a Firefoxe-ot vagy az Operát. Úgy találja, hogy a Microsoft Office eszközök szükségtelenül robusztusak? Nem használja ki őket teljes mértékben? Váltson át a LibreOffice-ra, amely az összes szükséges funkciót kínálja – felesleges ballasztok nélkül!

3. Ne feledkezzen meg a másodlagos vírusölő programról!

A bekapcsolt webes pajzsok, heurisztikus elemzések és rosszindulatú szoftverek aktív vírusölő program mellett is belopakodhatnak a számítógépébe. Hogy biztos lehessen abban, hogy számítógépe biztonságban van, jó ötlet a másodlagos vírusölő program, amely nem mindig aktív. A Malwarebytes például egyszeri tesztet végez a rejtett fenyegetések felismerése és a rendszer felgyorsítása érdekében.

4. Teljes eltávolítás

Ha azt hiszi, hogy egy program eltávolításához elég végigfuttatni az eladójától vásárolt eltávolítót, akkor kellemetlen meglepetés érheti. A program garantáltan sok haszontalan adatot hagy hátra.

Ahhoz, hogy teljesen megszabaduljon a programmal összefüggő minden adattól, speciális programra lesz szüksége, például a Revo Uninstaller-ra, amely a rejtett fájlokat is megtalálja, és eltávolít minden olyan programot, amelyeket nem lehet megfelelően eltávolítani a fájlok sérülése vagy a fejlesztők gondatlansága miatt.


5. PC Decrapifier a CCleaner

Új számítógépet vásárolt? Gyorsítsa fel a sebességet PC Decrapifier segítségével. Ez eltávolítja a számítógéphez mellékelt összes ún. „Bloatware”-t: ezek különféle programok próbaverziói, felesleges plug-inek és apró segédprogramok, amelyeket soha nem fog használni.

Hogy gépe a lehető leghosszabb ideig tartsa meg sebességét, használja rendszeresen a CCleaner szoftvert, az ideiglenes fájltisztítót, rendszerleíró adatbázist és hibajavítót az operációs rendszerben. Így indításkor néhány kattintással értékes másodperceket nyer, és gyorsabb rendszert kap.


Bónusz: A helyes rendszerbeállítások felbecsülhetetlensége

Még a tapasztalt számítógép-használók is ritkán veszik a bátorságot, hogy megzavarják a rendszerbeállításokat, holott még kisebb változtatásokkal is jelentősen javíthatják a számítógép teljesítményét.

Annak érdekében, hogy ne kelljen aggódnia a helytelen sor törlése miatt a rendszerleíró adatbázisban, használja az Ultimate Windows Tweaker. alkalmazást, amellyel szinte mindent megváltoztathat – a Start menü elrendezésétől kezdve a hálózati beállításokon át az eltérő alkalmazások viselkedéséig. Bár első pillantásra bonyolultnak tűnik, ez egy hatékony eszköz, amely lehetővé teszi a Windows-felhasználók számára, hogy bármit optimalizálhassanak.

Ballaszt nélküli számítógépek

Nem akarja régi számítógépére fordítani minden energiáját? Szívesen venne egy új, költséghatékony gépet? Nézze meg kínálatunkat Refurbished számítógépekből és notebookjainkból. Teljes garanciával és felesleges ballasztok nélkül felújított számítógépeink meglepik kedvező ár-érték arányukkal.


Kövessen minket
a Facebookon