22.05.2020

A század dilemmája: SSD vagy HDD?

cover

Az utóbbi időben valószínűleg te is sokat hallottál az SSD-ről. Ha információid nem cikkekből vagy videókból származnak, akkor valószínűleg csak ártatlanul megkérdezted valakitől, hogy „hogyan gyorsíthatnám fel a számítógépemet?”. A leggyakoribb válasz ez volt: „Cseréld le a merevlemezedet SSD-re.” De mit jelent az SSD? Mit jelent a HDD? Hogyan befolyásolják a számítógép teljesítményét, érdemes-e foglalkozni velük? Ezekre a kérdésekre válaszolunk az alábbi cikkben.

Mit jelentenek ezek a rövidítések?

Először is nézzük meg az SSD és a HDD közötti alapvető különbséget.

A HDD (Hard Disk Drive) hasonló elv szerint működik, mint a régi szalagok. Ez egy vékony korong, amely mágneses bevonattal van ellátva, és amely forgatja a motort. A gramofonfelvételekhez hasonlóan itt is van egy mechanikus kéz, amely leolvassa és írja az adatokat.

Az SSD (vagy is Solid State Drive) alapjában véve egy nagy USB-meghajtó, egy ún. tranzisztorsorozat, amely csak az áramlás miatt képes „emlékezni”. Nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Tehát két teljesen különböző technológiáról van szó. Noha az „újabb” jobbnak tűnhet, mindegyiknek megvan a saját indoklása és helye. Nézzük meg ezek előnyeit és hátrányait.

John Cameron 756646 Unsplash Min

Miért a merevlemez, miért az SSD?

Mikor jobb az SSD, mint „mechanikus testvére”, és mikor jobb az „idősebb társ” a modern technológián?

Sebesség

Sebességben az SSD egyértelműen befutó. Mivel nem tartalmaz olyan mechanikus alkatrészeket, amelyeknek fizikai lemezterületet kell keresniük, akár tízszer gyorsabban tud írni és leolvasni, mint egy merevlemez.

Zaj

A másik dolog, amelyben megint az SSD jobb. Mivel nincs mozgó része, nem ad ki semmilyen hangot. Az SSD-vel rendelkező számítógép csendesebb, mint a merevlemezes.

Adattárolás

Adattárolás tekintetében a jó öreg merevlemez egy ideig még valószínűleg versenyben marad. A legnagyobb merevlemezek kapacitása többszörösen meghaladja a legnagyobb SSD lemez kapacitását is. Ha nem nézzük az árat, akkor körülbelül 4 TB kapacitású SSD-ket találni. A HDD esetében ez könnyen többtucatnyi TB-re is felmászhat.

Ár

Tekintetbe véve az árat, ismét a merevlemez viszi el a pálmát. Egy gigabájtra átszámítva az árat, a merevlemezek 7-8-szor olcsóbbak, mint az SSD-k. Merevlemez esetében általában 10 forintot fizetünk egy GB-ért, az SSD esetében viszont akár 78 forintot is.

Fogyasztás és hőmérséklet

Ez a két nagyon összefüggő dolog elsősorban a Refurbished laptopok tulajdonosait fogja érdekelni. Az SSD-k energiafogyasztása sokkal kevesebb, mint az a villamosenergia-mennyiség, amely a merevlemez mozgókarját működteti. A kevesebb energia azt is jelenti, hogy a lemez kevesebb hőt bocsát ki. A kevesebb hő kevesebb hűtést igényel, ami szintén energiát takarít meg. A HDD SSD-re történő cseréje akár 30 percet is jelenthet a laptop akkumulátorának élettartamában.

Ütésállóság

Ez a másik dolog, ami különösen a laptoptulajdonosokat érdekeli. Aki gyakran utazik a laptoppal, az a merevlemeznek nem tesz jót. A lemezt olvasó kéz megdől és oszcillál. A rázással a merevlemez sérülhet.

Ezt figyelembe véve az SSD-k alkalmasabbak a laptophoz: nincsenek benne mozgó alkatrészek, és a rázkódás (természetesen ésszerű mértékben) egyáltalán nem okoz zavart.

Megbízhatóság

Hosszú ideig akarod tárolni a fényképeket, családi videókat vagy nagyobb terjedelmű dokumentumokat? Akkor egyértelműen a merevlemezt válaszd. Nem azért, mintha az SSD-k megbízhatatlanok volnának – hanem azért, mert a merevlemezek már ki vannak próbálva. A merevlemezről könnyebben le lehet olvasni az elveszett információkat, mivel hosszú időre rögzítve vannak a lemezen. Az SSD felülírása után már lehetetlen megtalálni a régi információkat.

Patrick Lindenberg 191841 Unsplash Min


Tehát?

HDD vagy SSD? Mind a kettőnek megvan a saját felhasználási területe.

Ha elsősorban a sebesség fontos számunkra, ha nem kell nagy mennyiségű adatot tárolnunk, és nem riaszt vissza a magasabb ár sem – akkor válasszuk az SSD-t. Ebben az esetben örülhetünk a nagyobb teljesítménynek és a gyorsabb betöltésnek. A fentieken kívül ha a laptopban való tárolás is fontos, akkor is válasszuk az SSD-t.

Ha viszont fontos számunkra a jó ár, a nagy tárhely és a megbízhatóság, akkor nagyon meg leszünk elégedve a merevlemezzel is.

Mi a tökéletes megoldás?

Ha lehetőségünk van rá, hogy két lemezünk legyen a számítógépünkben vagy a laptopunkban, akkor a Refurbished-ban „bekeverjük” a merevlemez és az SSD lemez kombinációját. A rendszerfájlokat és programokat az SSD lemezen tárolhatjuk, ahol fontos a sebesség (grafikus programok, HD játékok), a HDD pedig a ritkábban használt archív anyagok – fényképek, videók vagy a munkánkhoz szükséges munkadokumentumok – tárolóhelyeként fog szolgálni.

Kövessen minket
a Facebookon