01.10.2020

Adjunk második esélyt a technikának: 5 tipp a leselejtezett számítógép felhasználására

cover

A technika világa nagy lépéssel halad előre. Mielőtt megbarátkoznánk egy új laptop vagy asztali számítógép modelljével, megjelenik egy újabb, modernabb darab. A fejlődés megállíthatatlan, a vele való lépéstartás igénye verhetetlen és a modellek egyre hozzáférhetőbbek.

Egyrészt nagyszerű hírt a leselejtezett elektronika problémája árnyékolja be. Bár alacsony teljesítményű, de mégis funkcionális hardver még mindig szolgálni fogja, ha egy kicsit odafigyel rá. Az alaplap kicserélése nélkül gyakran már a merevlemez frissítése, valamint a RAM vagy a GPU bővítése is elegendő. A számítógép így még sok tevékenységhez válik használhatóvá.

1. Adományozza oktatási és kutatási célokra

El sem hinné, hány embernek okozna örömet egy nem éppen legújabb technológiával rendelkező, de működő számítógép. Ha úgy dönt, hogy bazáron keresztül értékesíti, vagy ha kevésbé igényes felhasználóknak és iskoláknak ajánlja fel, akkor a jó érzés mellett egy kis helyet is nyerhet az otthonában.

Számos projekt ösztönzi az önkénteseket, hogy fordítsák számítógépeik kihasználatlan kapacitását például kutatási célokra. A szoftver a háttérben fut még akkor is, ha más dolgokat végez, vagy ha éppen nem használja a gépet. Így olyan gyógyszerek felkutatásában segít, mint például a rák, a Parkinson-kór vagy az influenza. Az egyik ilyen projekt a Folding@Home, amely napokban a világ minden tájáról érkező kutatókat támogatja a COVID-19 elleni globális harcban.

2. Gyerekjáték

Adjon zöld utat a gyermekei természetes kíváncsiságának, és élvezze örömük látványát. Még egy régi vagy leselejtezett számítógép is a felnőtt felügyelete mellett érdekes gyermekjátékká válhat, és fejlesztheti a gyermek fantáziát, a finom motorikus képességeket és a logikát. Kevés modern játék kelti fel az érdeklődést annyira, mint egy nem működő gép szétszerelése. Ezenkívül a gép alkatrészeivel való találkozás a felnőttet is lelkes technikussá teszi, mivel így lehetőség adódik az informatika órák ismeretei frissítéséhez. Ha viszont a számítógép még mindig működőképes, akkor a gyerekek játékszerűen megismerkedhetnek az alapvető programokkal vagy oktatási alkalmazásokkal.

3. Hozzon létre tárolót vagy szervert

A nem felhasznált számítógép merevlemezén is elegendő memória található, amelyet a hálózatra csatlakoztatott tárolóként használhat. Network-attached storage, más néven NAS, felhasználható fényképek és videók biztonsági mentésére és tárolására az otthoni hálózaton belül. Egy kisebb cégnél ugyanakkor a dokumentumok megosztásához is alkalmas. Ehhez csak egy softverre van szükség, amely az operációs rendszert helyettesíti. Ez lehetővé teszi a számítógép otthoni tárolásának vezérlését is, és az egyszerű telepítés mellett egy ingyenes verziót is kínál.

A leselejtezett számítógép használatának azonban a hálózati adattároló nem az egyetlen alternatívája. Segítségével egy gaming szervert is létrehozhat, amely több játékossal való játék során szolgál. Kialakíthat egy ún. GIT szervert is, ha szükséges több programozóval közreműködni. Tudja, hogy webszerverré is alakíthatja, és így a blog vagy az egész webhely tárolására használhatja? Számos lehetőség kínálkozik – elég bevonni a leselejtezett számítógépét a megvalósításba.

4. Kísérletezzen

Biztosan ismeri azt az érzést, amikor egy új tech-darab kerül a kezébe, amelynek használata tiszteletet kelt. A leselejtezett gépek lehetőséget kínálnak a felfedezésre valamint a kísérletezésre, amelyet egy újabb modellnél inkább elkerülné. Egy régebbi számítógép így új távlatokat nyit meg, és bővíti az informatikai ismereteit.

Gondolja, hogy a számítógépe már csak eldobásra alkalmas? Inspirálódjon a szakértőktől, és alakítson ki egyedi találmányokat otthona kényelmében. A működőképes alkatrészeket továbbra is használhatja, hogy a számítógépéből a legtöbbet hozhassa ki.

5. Számítógép újrahasznosítása

A felesleges alkatrészt vagy egy nem működő számítógépet szükséges újrahasznosítani. Elektronikai készülékek számos nemesfémet tartalmaznak, mint például ólomot, kadmiumot, rezet, ezüstöt, aranyat vagy palládiumot. Ezért nem tartozik sem a természetbe, sem a kommunális hulladékba. Az elavult vagy leselejtezett számítógépek megfelelő ártalmatlanításának számos módja van. Az új számítógép vásárlásakor leadhatja régi gépét az üzletben, és már szinte minden városban talál olyan gyűjtőudvart, amely ingyenesen átveszi az elektromos hulladékot.

Még egy régi számítógép is hasznos eszközzé válhat és csökkentheti az elektromos hulladék mennyiségét a hulladéklerakókban. Ehhez Ön is hozzájárulhat: a minőségi felújított számítástechnika megvásárlásával megvédi a bolygót. A felújítás folyamata maximálisan környezetbarát megoldást jelent és csökkenti az alacsony minőségű műanyag laptopok számát a hulladéklerakóban. Győződjön meg róla a Közép-Európa legnagyobb számítógép-felújítójánál.

Kövessen minket
a Facebookon