12.06.2020

Kempingből a nagyvilágba, avagy hogyan alapította meg két barát a Hewlett-Packard multinacionális céget

cover

Két barátról, Billről és Dave-ről lesz szó: a Hewlett-Packard alapítóiról. Hihetetlen – cégük ebben az évben ünnepli alapításának 80. évfordulóját.

A Hewlett-Packard székhelye a kaliforniai Palo Altóban található, ahova az 1950-es években költözött. Ma a Palo Alto és a HP épülete a Silicon Valley központja. A társaságnak hosszú utat kellett megtennie, míg eljutott ide.

Hpbuilding

Hogyan született a Hewlett-Packard cégnév?

1934-ben a Stanford University két frissen végzett mérnöke, Williaml Hewlett és David Packard egy kéthetes táborban összebarátkozott. Akkor még egyikük sem sejtette, hogy nem is olyan sokára létrehozzák a világ egyik legnagyobb számítógépes társaságát.

Négy évvel később együtt dolgoztak egy garázsban mindössze 538 dolláros induló tőkével. Első vásárlójuk a The Walt Disney Company volt – nyolc oszcillátort rendelt tőlük. Az első ügyfél megjelenése után Bill és Dave úgy döntött, hogy nevet adnak a cégnek.

A legegyszerűbb megoldást választották: a vezetékneveiket használták fel. A nevek sorrendjét egy érme feldobásával döntötték el.

Az első nyomtatók és találmányok, amelyek nagy hatást gyakoroltak a világra

Ahogy növekedett a társaság, fokozatosan kisebb vállalatokkal bővült. Mérőkészülékek, elektronikai alkatrészek és orvosi műszerek, majd számítástechnikai eszközök készítésére specializálódott. Nem telt sok időbe, és jöttek az eredmények. A Hewlett-Packard létrehozta az atomórát és az első LED-eket. Később megszületett a tudományos számítógép.

Az első számítógépet 1966-ban mutatták be, és feladata más eszközök vezérlése volt. 1972-ben jelent meg a piacon a HP 3000 sorozatú kisebb személyi számítógép, amelyeket még ma is használnak. Kezdetben nem volt túl nagy sikerük a számítógépekkel. A számítógépes piacot a nyomtatókkal hódították meg.

Az innováció azonban nem állt meg, 1977-ben elkészítették az első multifunkcionális karórákat, amelyek számológépként és tervezési naptárként egyaránt használhatók voltak.

„Felelősek vagyunk az alkalmazottakért”

A két tulajdonos az alapítás kezdetétől fogva kissé szokatlanul irányította (és irányítja ma is) a társaságot. A munkavállalóknak bónuszokat fizettek a nyereségből, egészségbiztosítást kötöttek számukra, és a keresztnevükön szólíttatták magukat. Már az 1970-es évek elején engedélyezték az alkalmazottaknak, hogy rugalmas munkaidőben dolgozzanak.

A Hewlett-Packard ma

A Hewlett-Packard mai vezetése továbbviszi alapítóinak örökségét. Folyamatosan új innovációkkal áll elő, és minőségi és megfizethető laptopokat, táblagépeket, nyomtatókat és sok más terméket dob piacra.

Az új technológiák kidolgozása mellett a Hewlett-Packard Corporation felelősségteljesen viszonyul a környezethez, elkötelezte magát az emberi jogok védelme mellett, és kiterjedt elektronikus hulladék-újrahasznosítási programot folytat. Világosan látják, mennyire fontos a készülékek gondos felszámolása és felújítása.

Ön is hozzájárulhat a környezet védelméhez, például felújított berendezések vásárlásával!


Kövessen minket
a Facebookon