20.04.2020

Ne termeljünk ökológiai adósságot

cover

Minden héten megjelenik egy-két új divatkollekció, amelyek meghatározzák a trendet. Naponta legalább egy tucat csomagolt élelmiszert vásárolunk. Egyszóval mi is beletartozunk a 21. század fogyasztóinak táborába. Új, gyönyörű, divatos dolgokat vásárolunk, úgy érezzük, ezek nélkül nem élet az élet. Ez az életmód minden előnye mellett visszaüt a mindent elborító hulladék formájában. És életünk lassan fenntarthatatlanná válik.

Sokan emlékeznek még rá, hogy anyukáink és nagyanyáink szövetpelenkát használtak az újszülöttek csomagolására. A mai anyukák sokáig csodálkoztak ezen. A vászonszatyrok és bőr bevásárlótáskák láttán is mosolyogtak. És lám, szép lassan minden visszatér. A mai kismamák tisztában vannak az eldobható pelenkák környezeti ártalmával, és egyre nagyobb számban visszaváltanak szövetpelenkára. A háztartásokba a műanyag főzőkanalak helyett visszatérnek a fakanalak – a háztartások igyekeznek környezetbarátabbá válni.

Neonbrand 441844 Unsplash

Ennek ellenére a kellemetlen statisztikák mindannyiunkat érintik. 2017. augusztus 2-tól már ökológiai adósságban élünk. A Global Footprint Network felmérése szerint az emberiség több természeti erőforrást fogyaszt, mint amennyit a bioszféra egy év alatt képes helyettesíteni. Az összes riasztó statisztika a rendszerintézkedések szükségességére hívja fel a figyelmet, viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a változtatást magunkon kell kezdenünk. Nyilvánvalóan itt az ideje, hogy levetkőzzük a nemtörődömséget és megszüntessük a közömbösséget. A Wildlife Conservation Society beszámol egy olyan tanulmányról is, amely kimondja, hogy több mint 150 000 éve él ember a Földön, viszont húsz év elég volt ahhoz, hogy az egykori vadon élő állatoknak mindössze a 20%-a maradjon életben.

Évek óta a műanyagok használata az első számú probléma. A műanyagnak azonban versenytársa támadt a modern technológiák képében. A technológia ugyan papírt takarít meg, viszont rengeteg veszélyes elektromos és elektronikai hulladékot halmoz fel. Az elektronikai hulladék több száz anyag keveréke, amelyek között sok a nehézfém (ólom, higany, kadmium és berillium), valamint a veszélyes vegyi anyag. Mindez hatalmas terhet jelent az emberiség egészségére és természeti környezetére nézve.

Tina Rataj Berard 168378 Unsplash

A veszélyes hulladékok kezelése során, amely magában foglalja az elektronikai hulladék kezelését is, a felesleges bürokrácia miatt sok vállalat az egyszerűbb utat választotta, és az elektronikai hulladék kezelését nem rendezte megfelelő módon. Érezhető azonban a bürokrácia fokozatos egyszerűsödése, amely az akadályok nagy részét elhárítja. Bár a bürokráciának még sokat kell fejlődnie, a javulás már észrevehető.

Fejlődik a veszélyes hulladékok tárolása és elhelyezése is a hulladéklerakatokban. Tonnánkénti áruk lassan emelkedik, és 2019-ben ez már nyilvánvalóbb volt a pénztárcáink számára is. Az árpolitikában bekövetkezett változás motiváló tényezőként hat a hulladék szelektálásában, valamint a hulladék nélküli életmód szorgalmazásában.

Rólunk, fogyasztókról, életmódunkról, fontossági sorrendünkről, tehát mindannyiunkról van szó. Minden iparágban vannak olyan vállalatok, amelyek még a mai lehetőségek mellett sem törődnek a problémával, holott a divatipar már környezetvédelmi mozgalmat indított a textil és más anyagok újrahasznosítására. Hasonlóképpen egyre több olyan vállalkozás jön létre a nagy sebességgel haladó technológiák korában, amelyek felújítják az informatikai eszközöket, és újra 100%-osan működőképessé teszik őket.

Magyarországon is felveheti velünk a kapcsolatot, és számíthat a Refurbished márkára. A mi feladatunk az, hogy a számítógépeket, laptopokat, monitorokat és a többi számítógépes technológiát ökológiai szempontból helyreállítsuk, és adjunk nekik egy második esélyt. Nem kell attól tartania, hogy egy összekarcolt laptopot vásárol kétes minőségű akkumulátorral az ár egyharmadáért. Ökológiai szempontból is hangsúlyt helyezünk a pontosságra és ügyfeleink igényeinek kielégítésére. A felújított laptop nemcsak teljesen újnak látszik, hanem működése is vetekszik az új termékkel. A felújított, újrahasznosított termék vásárlásával nemcsak a természetet védi, hanem saját pénztárcáját is kíméli.

Tesztelje saját környezetvédelmi ujjlenyomatát, és kattintson ide.

Kövessen minket
a Facebookon