29.12.2019

Négy ökologikus megoldás, melyekkel 2020-ban is trendik lehetünk

cover

Napi szinten találkozhatunk olyan módszerekkel – a sprayekben és hűtőszekrényekben lévő freontól és az esőerdők pusztításától kezdve a műanyagokkal való környezetszennyezésig –, amelyekkel mi, emberek lelkiismeretlenül pusztítjuk csodaszép földünket. Ha tudni szeretnéd, mire kellene odafigyelni és mit lehetne tenni, hogy megvédjük természeti környezetünket, olvass tovább.


Legyünk őszinték: az utóbbi 150 évben a természettel szembeni viselkedésünk nem volt épp felelősségteljes.

Ennek ellenére még nincs késő változtatni a hozzáállásunkon, és jó irányban elindulni.

Legfontosabb feladatunk az, hogy legalább próbáljuk menteni a menthetőt. Bár egy ember nemigen tud változtatni a világon, ha mi, mai fogyasztók összefogunk, akkor változtatni tudunk a kedvezőtlen helyzeten. Mindenki segíthet, ha elgondolkodunk azon, mit tehetnénk másképp, mint eddig, ha mindennapi tevékenységeinket másképpen, egyszerűbben, a környezetvédelmet figyelembe véve kivitelezzük.

Lehet, hogy a kezdet nem is lesz nehéz. Négyféle elképzelésünk is van, melyeknek köszönhetően az év minden napján ökologikusabban, a természeti környezet elvárásait figyelembe véve élhetünk:


1. Fogadjuk meg: nem pazaroljuk az élelmiszert

Van fogalmunk róla, mi minden kell egy kilogramm paradicsom kitermeléséhez? Hihetetlen, de egy zacskónyi paradicsomhoz 214 liter víz és jó pár talicska trágya szükséges, nem is szólva az emberi kéz által hozzáadott munkáról, az üzemanyagról és a többi kiadásról, ami a termeléssel összefügg.

Ugyanakkor a sok erőfeszítés és fáradság eredménye nemegyszer a szemétkukában köt ki, mert megfeledkezünk a hűtőszekrényben tárolt zöldségről, és hagyjuk megromlani a hátsó sarokban.

Ezért néhány okos embernek eszébe jutott, hogy tenni kell valamit a pazarlás ellen, és megalkották a Foodspan nevű applikációt, amely bemutatja az élelmiszergyártás folyamatát, de azt is, hogy idővel hogyan csökken az élelmiszer minősége. Ráadásul az applikáció figyelmeztet a szavatossági idő lejártára is.

Hasonló applikáció a Karma, amely megmutatja azokat a közeli éttermeket vagy szupermarketeket, ahol még fogyasztható élelmiszereket készülnek kidobni. Ily módon szállítási költség nélkül és előnyös áron hozzájuthatunk az amúgy szemétbe kerülő ételekhez.

2. Utazni környezettudatosan is lehet

Tekintsük át a napi munkába járást. Hiszen ha csak egy autóval is kevesebb lesz az utakon, nemcsak Földünknek, esetleg városunknak kedvezünk, hanem a pénztárcánknak és magunknak is!

Az ökológiai lábnyom (azt fejezi ki, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez) fogalmán akkor is el kell gondolkozni, amikor nyári szabadságunkat tervezzük. Ha mindenképpen repülővel akarunk utazni Afrika vagy Ázsia valamely üdülőparadicsomába, válasszunk egy kevésbé zsúfolt helyet, amiből nemcsak a helyi lakosság, hanem a gazdaság is profitálni fog. Ráadásul aktívan részt vehetünk valamelyik helyi projektben, mint például a WorkAway.com vagy a Projects-abroad.com, amivel hasznossá tehetjük magunkat mások számára is.

3. Ne vásárolj! Kölcsönözz!

Külföldön a használati tárgyak kölcsönzése jó néhány éve trendinek számít, de nálunk csak most kezd szokássá válni. A szerszámkölcsönzésnek ugyan már van hagyománya, arról viszont kevesen tudnak, hogy munkagépeket és sok más dolgot is ki lehet kölcsönözni. A bérbeadó portálon keresztül ingyenesen hirdethetünk, és kedvező áron kikölcsönözhetünk bármit, amire szükségünk van, a személygépkocsitól kezdve a kisgépeken és szerszámokon keresztül egészen a ruhaneműkig vagy elektromos eszközökig.

Nem kell kerékpárt vásárolnunk, ha kerékpáron szeretnénk munkába járni. A Bikesharing, azaz kerékpármegosztás már Magyarország több városában is működik. E szolgáltatás segítségével néhány forintért több órára bérelhető kerékpár.

A figyelő ember hosszabb utak esetében is „ökopozitív“ lehet. Gépkocsidba találj magad mellé utasokat, akik veled egy irányba mennek, és a szénlábnyom csökkentése mellett az útiköltséghez is hozzájárulnak. Ennek realizálásában például a BlaBlaCar applikáció, valamint a Facebook-csoportok is segítségünkre lehetnek.

4. Használj felújított műszaki felszereléseket

Ki gondolná, hogy egy átlagos, 4,5 kilogrammos laptop legyártásához közel 18.000 kg anyagra van szükség? Ugyanakkor nagy mennyiségű már legyártott elektronikus eszköz vesz körül bennünket, amelyek még sokunk számára jó szolgálatot tehetnének.

A Refurbished program az elektronikai hulladék problémájával foglalkozik. Üzletünk egyik prioritása az ökológiai szempont, érdeklődésünk középpontjában a számítógépek és laptopokat felújítása áll. A Refurbished ismert gyártók, a Dell, a HP, a Lenovo és a Fujitsu Siemens felső kategóriás modelljeit újítja fel. Az eszközöket nagyvállalatoktól vesszük át, minden egyes darabot megtisztítunk, majd tesztelünk. A felújítás során arra törekszünk, hogy az eszköz minél magasabb műszaki színvonalnak feleljen meg, és minél tetszetősebb legyen. Alacsony minőségű műanyag darabokkal nem foglalkozunk, erről bárki meggyőződhet. Piacvezetői státuszunkat nem csupán a minőségi szolgáltatások jellemzik, hanem a felújításra szánt gépek 100%-os állapota is.

Győződj meg te is arról, mi mindenre képesek és alkalmasak a Refurbished számítógépek. Nézzél körül e-shopunkban, ahol minőségi felújított számítástechnikai eszközöket kínálunk elérhető áron. Termékeink teljesítménye legalább azon a szinten van, mint amilyen az új gépeké, ugyanakkor sokkal olcsóbb és környezetbarát eszköznek nevezhetők.

Kövessen minket
a Facebookon