17.03.2020

Nem tud rendet tartani az íróasztalán? Tippeket adunk a rendrakáshoz

cover

Mint egy gonosz varázslat: amikor munka után este hazaérkezünk, a nemrég még makulátlan íróasztalon egy csomó vezeték, ételmaradványok, szétszórt papírlapok, üzenetekkel telefirkált öntapadós post-it cédulák fogadnak. Mit lehet tenni ilyenkor? Hogyan lehet megőrizni a rendet a lehető legegyszerűbben – nemcsak a munkahelyi íróasztalon, hanem otthon is? Most eláruljuk.

A munkahely tisztasága és rendezettsége sokkal fontosabb, mint gondolnánk. A vállalatok dolgozói, valamint a kézműves termékek gyártói rég tisztában vannak ezzel. A munkahely számukra „szentély”, ahol minden eszköznek megvan a maga helye, és ahol távozás előtt mindig rendet kell rakni. Nemcsak azért, mert a munkáltatók ezt megkövetelik, hanem azért, mert maguk is tisztában vannak vele. Az évek során rájöttek, hogy ez a legjobb módja a termelékenység fenntartásának és egészségük megőrzésének.

Könnyen alábecsüljük a munkahely tisztaságának fontosságát, ha nem éles fűrészekkel, vésőkkel dolgozunk, amikor a rendetlenség és gondatlanság munkahelyi balesetet okozhat. Hiszen a papírkötegeket félre lehet tolni, ha hely kell az asztalon az egérnek, és máris semmi nem akadályozza a munkát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy helyes az ilyen hozzáállás.

A rend valóban segíthet

A tudományos kutatások megerősítették, hogy a tiszta munkakörnyezet alapvetően befolyásolja a koncentrációkészséget, a szervezettséget, a felelősségérzetet, a munkaerkölcsöt és különösen a dolgozó emberek egészségét. Legyen szó íróasztalról, vállalati open-space-ről, tetszetős coworking irodáról és természetesen az otthoni íróasztalról. Rendkívül fontos, hogy hogyan rendezzük el az íróasztalunkat – és különösen az, hogyan tarthatjuk rendben a lehető leghosszabb ideig.

Ezért van öt javaslatunk, melyeknek köszönhetően íróasztalunk mindig tiszta és rendezett lesz.

1. Vágjunk a közepébe

Először is: kezdjük a munkát nagytakarítással. Az íróasztalon heverő dolgokat csoportosítsuk felhasználásuk szerint. Rakjuk egy helyre azokat a dolgokat, amelyeket napi szinten használunk – ezek maradhatnak az asztalon. A másik halomba azok a tárgyak kerülnek, amelyekre nincs szükségünk egész nap – ide tartoznak például a szótárak, kézikönyvek vagy számológépek. Ezeket helyezzük el a kezünk ügyében levő fiókban.

Mi legyen a többi dologgal? Az már rajtunk múlik: döntsük el, mire van szükségünk, és mi mehet egyenesen a szemétbe. A megőrzendő papírokat tegyük iratrendezőbe, a maradék tárgyakat helyezzük el dobozokban, amelyeket az asztal vagy polcok alatt tárolhatunk.

2. Váltsunk vezeték nélküli változatokra

Ha az asztalt már reggel elborítják a töltők, a nyomtató zsinórjai, az egér, a billentyűzet és a lemezek, akkor a rendetlenség egyértelmű.

A minimális rend érdekében cseréljük le a vezetékes technikát bluetooth vevőkészülékekre. Fejhallgató, hangszóró, egér, valamint billentyűzet – és már nincs szükség kábelre.

3. Rakjunk el szem elől mindent, ami nem működik vezeték nélkül

Az íróasztal rendezettségére már a munkaasztal előkészítésekor gondolni kell. A nélkülözhetetlen kábeleket (monitorhoz, internethez, tápegységhez, stb.) kábeltálcák és kapcsok segítségével rejtsük el az asztal alatt. A túl hosszú kábelek csavarhatók, és kábelkötegek segítségével az asztal aljához rögzíthetők.

Ezzel az eljárással nemcsak az íróasztalunkat tarthatjuk rendben, hanem a kábelek sérülését, törését is megakadályozhatjuk, sőt az eszközök élettartamát is meghosszabbíthatjuk.

4. A rend csúcsa: a dokkolóállomás

Ha munkahelyünkön laptopot használunk, gondoljuk meg az ún. dokkolóállomás beszerzését.

A dokkolóállomást a laptop alapjának is nevezhetjük. Csatlakoztathatjuk hozzá a töltőt, az internetet és a többi eszközt is. Ezután elég csatlakoztatni hozzá az USB-kábelt a dokkolóállomásról a notebookhoz, és így máris csatlakoztunk minden további eszközhöz is.

A dokkoló így nemcsak ügyesen elrejthető az íróasztal alatt, ahol már csak egy USB-kábel van, de hasznát vehetjük akkor is, ha gyakran kell vándorolnunk egyik helyiségből a másikba. Hiszen nem kell minden egyes kábelt fáradságosan magunkkal hurcolnunk, és újból csatlakoztatnunk.

Ha valóban ki akarjuk használni a dokkolóállomás többi előnyét is, győződjünk meg róla, hogy laptopunk engedi-e ezt a lehetőséget. Vagy vásároljunk Refurbished laptopot dokkolóporttal.

5. Monitorunkból hozzuk ki a maximumot

Az USB-hub valószínűleg ismerős. A „kiegészítő” USB-portok azonban gyakran az asztalon halmozódnak, és a csatlakoztatott külső meghajtó és a többi eszköz egyre csak gyűlik.

Lehetséges, hogy nincs is szükségünk rájuk! Vessünk egy pillantást a monitorra. A mai monitorok többségének hátsó oldalán több szabad USB-csatlakozó is található, amelyeket használhatunk. Ha egy kis polcra helyezzük a monitort, akkor az összes szükséges tárhelyet közvetlenül a monitor alatt tarthatjuk anélkül, hogy az egész asztalon vezetékek tekergőznének.


Kövessen minket
a Facebookon